Aroma je jedna z nejdůležitějších složek při hodnocení kvality vína. Pokud tedy chceme dokonale ohodnotit kvalitu dobrého vína, musíme být schopni rozlišit veškeré rozdíly aroma. Rozeznat všechna aroma, která mohou být dobrým vínem vytvořena je obtížný úkol a k jeho dosažení je nutno mít velmi dobře trénované čichové buňky.
Firma Gutea vám představuje patentovaný produkt Esence pro červená vína 12 lahviček Pulltex Red Wine Essence Set, který je dokonalým pomocníkem pro trénink vašich čichových buněk a je zaměřen na červená vína. Tato souprava aroma vám dá možnost naučit se ohodnotit a vychutnat kvalitu vína a poznat jeho celkový charakter.
Způsob použití soupravy
- Vyberte jednu lahvičku ze soupravy, otevřete ji a přibližujte ji ke svému nosu dokud neucítíte aroma. Zkuste toto aroma rozpoznat.
- Číslo lahvičky s příslušným aroma najděte v brožuře „Kolekce aroma“, která je v této soupravě a ujistěte se, že vaše vnímání je správné.
- V této brožuře najdete všechny informace, popisy a příklady aroma, která nacházíme ve víně a vy se také naučíte, které odrůdy hroznů a vína tyto aroma obsahují.
- Opakováním výše popsaného postupu si zapamatujete rozdílnosti aroma, které ve víně můžete nalézt.
Upozornění: Lahvičky s aroma by neměly být otevřeny déle než je nezbytně nutné, jinak budou aroma rychleji ztrácet na intenzitě. Uvědomte si také, že naše čichové buňky se velmi snadno nasytí těmito aroma a proto je nejlépe nedělat mnoho čichových pokusů v jednom intervale. K dispozici jsou soupravy s obsahem 12, 24 a 40ti druhů aroma. Jednotlivé soupravy si vyberte podle specializace a také podle toho, jaké úrovně vašich čichových schopností chcete dosáhnout.
JAHODY
1
Měli bychom rozlišit divoce a kulturně rostoucí jahodníky (jejich rozmanitost pochází z Ameriky). Jahody jsou velmi široce užívané, do marmelád nebo likérů. Ve skupině ovocných aromat je jahoda charakteristická a můžeme ji najít v Rosé nebo červených druzích vína. Každá réva přináší různou sílu tohoto aroma: la Fraise (pěstovaný na Korsice) je nejvíce charakteristický a známý, nejen pro jeho schopnost přenášet tuto vůni, ale také pro jeho barvu a sytost. Další vína, která toto aroma obsahují Pinot Noir, Merlot, Gamay...
ŠVESTKA
2
Švestkový strom má elipsovité, mírně pilovité listy a bílé květy, které jsou seskupené v chomáčcích. Vyskytují se spolu s listy ve stejnou dobu. Plody tedy švestky, jsou žluté, zelené nebo fialové peckovice většinou pokryté mírným voskem. Rostou v Evropě, Asii a v severní Africe a na mnohým místech jsou pěstované nejen pro ovoce, ale i pro dřevo. švestka se široce využívá k výrově lihovin (Pacharan, Sloe, Prunelle Sauvage, slivovice..). Vůni švestek najdeme v hlavněčervených, přírodněsladkých vínech jako Port nebo Rancio. Náznaky švestky se mohou objevit i ve vínech příliš starých nebo špatně uchovávaných.
ČERVENÝ RYBÍZ
3
Červený rybíz je nejvíce znám jako sirup. Kyselinku, ovocnost a svěžest chutnající po červeném rybízu je možné charakterizovat jako aroma červeného ovoce. Toto charakteristické aroma můžeme nejsnáze nalézt v rosé vínech a také v hroznech, které nedosáhly plné zralosti.
MALINY
4
Maliny jsou ovoce pocházející z maliníkového keře, který je trnitý a roste v kopcovitém terénu. Ve svém výrazu a chuti jsou podobné ostružinám. Je to velmi oblíbené a ceněné ovoce se sladce trpkou chutí. Má komplexní, jednoduše rozeznatelné aroma. Při kvašení hroznů různých odrůd můžou vznikat ovocné aromatické tóny podobné malinám. Toto aroma můžeme nalézt jak v červených vínech (Gamay, Merlot, Syrah ...) tak také v rosé vínech odrůdy Grenache.
LÉKOŘICE
5
Z kořenů lékořice se dělaly tyče pro děti, z kterých měly radost. Toto aroma se řadí mezi dřevěné, rostlinné a kořenářské vůně. Při degustaci vín, si této vůně všimneme hned po ochutnání. Odrůdy Monastrell, Merlot a Syrah zpravidla obsahují lékořičnou vůni. U odrůdy Merlot ji najdeme u vín jako Penedes, Priorato, Jumilla, Costers del Segre nebo Saint-Emilion.
BOROVICE
6
Ve většině částech světa roste mnoho druhů tohoto jehličnatého stromu, od pobřeží až po nadmořskou výšku 2 500 metrů. Charakteristická vůně borovice je velmi dobře rozeznatelná a používaná už od starověku jako balzám, parfém a osvěžující vůně. Toto aroma je běžné a velmi známé ve středomoří a proto může být dobře rozeznatelné v červených vínech této oblasti, není však vyloučené, že toto aroma najdeme i ve vyzrálých a osobitých vínech jako jsou Medoc a Santenay.
TABÁK
7
Kolonisti přinesli tabák z Ameriky a zanedlouho byl představený ve vyšší společnosti ze západu. Je používaný různými způsoby: kouřící nebo žvýkací, černý nebo aromatizovaný, doutník nebo cigareta. Měli bychom rozlišit vůni sušeného tabáku a tabáku sloužící ke kouření. Aroma listů patří do rostlinných vůní, kdežto vůně kouřícího tabáku patří do kouře. Oba můžeme objevit při degustaci vín.
PEPŘ
8
Bílý pepř se získává ze zralých plodů pepřovníku obecného zato černý pepř, se získává z usušených plodů pepřovníku černého. Oba druhy pepře jsou nejstaršími známými druhy koření hlavněv Indii nebo na Srí Lance, ale také v některých tropických zemích. Pepřové aroma může ve víně vznikat z různých zdrojů. Prvním je ze zeměkde je réva pěstovaná, kde se k této vůni více hlásí. Druhým ze zdrojů je přímo ve víně, je to hlavněGrenache a v malém rozsahu Tempranillo, Carinena nebo Monastrell. Také sudy mohou způsobit tuto vůni, kde dřevo obsahuje kořeněné látky.
ČOKOLÁDA
9
Čokoládová pochoutka je velmi známá a populární. Jejím základem je kakao a cukr, někdy se přidává skořice nebo vanilka. Evropanům byla představena španělskými cestovateli z Mexika. Přidáním cukru a zlepšením technologických postupů se používání čokolády rozšířilo do celé Evropy. Postup výroby zahrnuje pražení kakaových bobů, mletí, míchání s cukrem a aromatickým kořením (skořicí, vanilkou), mícháním a zahříváním, nakonec modelováním a chlazením. Toto aroma můžeme objevit ve výběrových červených vínech: Priorato, Cote-hu-Rhone, Port, Graves...
LANÝŽ
10
Tato houba roste v kořenech určitých stromů a nachází se hlavně ve Španělsku, Itálii a ve Francii. Nejcennější lanýže jsou nacházeny v dubových lesích. Aroma lanýžů je velmi komplexní a obtížně popsatelné. Je to něco mezi rostlinným a živočišným aroma a je příbuzné vůni humusu, tlejícího listí a hmyzu. Toto aroma můžeme nalézt v dobře vyvinutých, komplexních, těžkých vínech, které pozvolna ukazují svoji aromatickou bohatost. Jsou to například Priorito, Rioja, Ribera de Duero, Médoc, Cotés-du-Rhóne.
VANILKA
11
Vanilka je luskovité ovoce, rostoucí na vanilkovém keři. Po usušení, je široce využíváno jako aromatické koření v potravinářství. Toto aroma přechází do vína jeho zráním v dubových (barrikových) sudech. Některá vína a odrůdy podporují sudové stárnutí lépe než jiné, jako třeba Cabernet Sauvignon nebo Tempranillo, které se produkují v Ribera de Deuro, Bordeaux, Kalifornie, Chile, Rioja, tato vína mohouobsahovat tuto vůni.
KŮŽE
12
I přesto, že rozsah tohoto aroma je značný, jde v podstatě o vůni uvolněnou z vyčištěné dobytčí kůže. Ačkoli mohou kůže produkovat nepříjemné vůně, během činění jsou uvolňovány i příjemné vůně, zejména ty dřevnaté (taniny). Toto je aroma třetího stupně a během zrání vína podstatně zesílí. Proto je obtížné objevit toto aroma v mladých vínech nebo vevínech, které dále nezrají. Vína bohatá na taniny jako jsou Monastrell, Tannat nebo Merlot mohou produkovat známky tohoto aroma.